Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: filmy, polskie, przedwojenne

polskie filmy przedwojenne
Autor Wiadomość
thom 

Wysłany: 2008-03-08, 17:04 polskie filmy przedwojenne

Co sądzicie o polskich filmach przedwojennych.
Jedni powiedzą - proste, łatwo przewidzieć zakończenie, często naiwne itd.
Spójrzmy też na drugą stronę medalu - prawdziwe perełki muzyczne, od "Ada to nie wypada" czy "Umówiłem się z nią na 9-tą".
Fantastyczni aktorzy. Temat rzeka - bo przecież Żabczyński, Bodo, Dymsza, Ćwiklińska czy chociażby Ina Benita sam miód.
Czy wreszcie są to tylko filmy dla "oldbojów".
I chyba najbardziej bulwersująca sprawa - czy wreszcie doczekamy się renowacji ocalałych filmów.Inne kraje dawno znalazły na to pieniądze a my co. Ponoć są plany ale....
Zapraszam do dyskusji.
thom

$ Sponsor $

Ten post pomaga utrzymac forum.

Szymel 
Movie Master

Oscary: 82/63
Wysłany: 2008-03-08, 17:37 

No wlasnie...
Dobre stare kino, nie tylko przedwojenne ale i powojenne...
Bardzo o to dzis ciezko, tvp nie kwapii sie do renowacji tasm i do udostepnienia ich na trwalszych nosnikach. Chetnych z pewnoscia by nie zabraklo, bo wtedy film nie polegal na montazu i sztuczkach komputerowych tak jak ma to miejsce w dzisiejszych filmach. w ktorych poza efektami niewiele jest prawdziwej fabuly...
Na szczescie jest telewizja, ktora troche filmow udostepnia, my ze swej strony rowniez mozemy obiecac ze postaramy sie zebrac jak najwiecej materialow filmowych sprzed lat i udostepnic je na forum. Pewne kroki juz sa poczynione, by znalazlo sie u nas troche perelek ;)

Zmniejszono: 50% z oryginalnej wielkości - Kliknij, aby zobaczyć cały obrazek

szymel78

thom 

Wysłany: 2008-03-08, 18:01 

Bardzo miłe to co mówisz. Ja dzięki takiemu miejscu jak to mogłem na nowo poznać te stare filmy. Swego czasu ( mam już 30-chę ) bardzo chętnie oglądałem "W starym kinie", zbierałem też na kasetach VHS. Teraz cieszę się że mogę te filmy oglądać na DVD, z jakością różnie ale w takim właśnie są one stanie. Nie mam niestety dostępu do KINO POLSKA i bardzo żałuję. Mam zwykły sentyment do tych obrazów co nie znaczy że nie pasjonują mnie zupełnie inne rzeczy czy też filmy późniejsze.
Z wielką niecierpliwością będę czekał na nowe pozycje a powiedz proszę w jaki sposób ja mogę włączyć się do tej pracy - jak z innymi linkami znalezionymi "gdzie indziej" - czy gdzieś je umieszczać - tak by jak najwięcej osób mogło zobaczyć, poznać i może przekonać się do naszych produkcji z lat 30-tych. Ze swojej strony bardzo też czekam na finisz prac które podobno trwają ( Filmoteka Narodowa, Kino Polska ) aby wydać wszystkie, oczyszczone filmy z komentarzem wielkiego znawcy tematu P. Janickiego.
thom

$ Sponsor $

kiko1962 

Wysłany: 2008-03-12, 09:09 stare filmy Flip i Flap

stare filmy takie jak FLIP i FLAP bawiły nas jeszcze do 1980 leciały na święta czy na inne okazje teraz tylko można spotkać na kasetach VHS a szkoda że teraz nie puszczają w telewizji jak kiedyś pozdrawiam

rogas86 

Wysłany: 2008-03-17, 08:53 

Tak, filmy przedwojenne mają coś w sobie, pokazują nam ten wspamiały świat, którego już nie zobaczymy. Sam interesuję się przedwojennym filmem polskim dopiero około 1,5 roku, ale mam już całkiem sporą kolekcję, filmów, książek, a także programów filmowych. Niestety nasza filmoteka mało robi aby filmy te uratować, czy odrestaurować. Bardzo to niestety przykre. Sam więc hobbystycznie czasami zretuszuję jakiś fotos z filmu, a ostatnio eksperymentalnie zabrałem się za kolorowanie piosenki z filmu "Sportowiec mimo woli". Moim ulubionym przedwojennym filmem jest chyba komedia "Pani minister tańczy", zawsze mnie rozbrajają te teksty Pani Mieci. Cieszę się więc bardzo, że znalazłem kolejne forum, na którym można znaleźć ludzi którzy lubią stare dobre kino. Zapraszam też na moją stonę na youtube http://pl.youtube.com/user/rogass86

Szymel 
Movie Master

Oscary: 82/63
Wysłany: 2008-03-18, 22:05 

rogas86, mopze chcesz podzielic sie jakimis pozycjami ze swej kolekcji?
W zamian za to, jak zapowiadalismy w mailu, mozesz otrzymac dostep do naszych zasobow z dnia na dzien coraz wiekszych, polskiego i swiatowego "starego kina".

Zmniejszono: 50% z oryginalnej wielkości - Kliknij, aby zobaczyć cały obrazek

szymel78

$ Sponsor $

Pontus2 

Otrzymał 102 Oscary
Wysłany: 2008-05-13, 19:22 

@Szymel, o jakich zasobach piszesz? Oprócz prawie 90 filmów, które wstawiłem na początku kwietnia i kilku pojedynczych wstawionych pozycji nic więcej na forum nie widzę. Chyba, że jest jeszcze "Komnata" dla wtajemniczonych.
  m?j status

BodekxS 

Wysłany: 2009-01-23, 19:40 

Wszystkie stare filmy tak przed jak i powojenne niosą za sobą jakieś przesłanie w odróżnieniu od dzisiejszej siekaniny na zamówienie.

tobi1992 

Nominował do 1 Oscarów
Wysłany: 2009-09-15, 22:56 

Zdecydowanie sa to filmy tylko dla oldbojow i milosnikow tego typu produkcji sa dosyc specyficzne i raczej nie przyciagna mlodszej widowni...

$ Sponsor $

zocha 

Wysłany: 2009-11-30, 20:32 

Pamiętam jak będąc dzieckiem w każdą niedzielę około 12 emitowany był program
W starym kinie - cykliczny program Telewizji Polskiej emitowany w latach 1967 - 1999, w którym prezentowano starsze produkcje filmowe. Autorem i prowadzącym program był Stanisław Janicki. A teraz jak leci coś dobrego to o 1 w nocy, szkoda słów ! Dobrze, że chociaż TVP KULTURA powstało ...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla 24foto  Dodaj do ask  Wypowiedź dla Pinger  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla grononet  Wypowiedź dla Sledzika  Wypowiedź dla Faves  
Odpowiedz do tematu